Res med
elbil i sommar

Släpp taget från hemmets trygga laddbox och ge dig ut på en road trip i sommar. Med lite förberedelser och planering blir semestern precis så lugn och skön som du vill att den ska vara. Och det behöver inte ta så mycket längre tid jämfört med en fossildriven bil.

Gör din laddning på vägen till något mer än en otålig väntan

Kolla efter bästa laddplatserna och gör något av de stunder du behöver stanna till. Att stå och rulla tummarna är inget man önskar sig en varm sommardag, i synnerhet inte om barnen är med.

Bästa reseplanerare elbil

Kolla i förväg var det finns laddplatser, om du kan ladda där och vilka betalningsmetoder som finns. På många elbilar finns elbilsladdning inlagd i systemet. Det finns också flera bra appar som visar var närmaste laddstation finns.

www.abetterrouteplanner.com
www.chargemap.com
www.chargefinder.com/se
www.plugshare.com/sv
www.google.se/maps
Apple Kartor

Ladda upp på hotellet eller campingplatsen och var redo efter frukost.

Idag har många hotellkedjor och campingplatser laddplatser för sina gäster. Ett enkelt sätt är att planera din resa efter dina hotellnätter eller så hör du med de hotell eller campingplatser som finns på de platser du vill övernatta om de har elbilsladdning.

Ladda inte till hundra procent

Ladda inte mer än vad du behöver till nästa ställe du ska till. Efter 80% laddning tar det så mycket längre tid. Att ladda upp från 80 till 100% kan ta lika lång tid 80 till 100 procent som från 20 till 80 procent. Ladda lagom så går resan snabbare också. Som erfaren elbilsägare vågar man kanske gå lite lägre, då går det snabbare att ladda, många laddar först när det är nästan tomt och sedan upp till 60%, då går resan snabbare. Men det är en avvägning, beroende på hur mycket tid man har och om man inte vill känna den där oron att elen inte räcker till nästa laddning.

Kör längre och ladda mindre

Ta en omväg. Välj en mindre väg så kör du långsammare och sparar på elen. Samtidigt kan vi lova att du kommer att upptäcka nya saker.

Gör laddningen till en upplevelse. ChargeNodes laddstationer finns på många roliga platser

Utnyttja laddtiden till något roligare än att sitta och vänta. Tänk badplatser, golfbanor, äventyrsparker, restauranger och köpcenter. Eller platser som du kan gå till, ett vackert naturområde, den bästa utsikten eller ett dopp i havet eller en sjö.

Publika laddstationer i många kommuner

Många kommuner erbjuder publika laddstationer i städerna. Ett bra alternativ om ni ska luncha, fika eller gå på museum.

Ta med Typ 2-laddkabeln

Glöm inte att ta med din typ 2-laddkabel ör säkerhets skull. Då kan du ladda på. Med laddkabeln kan du ladda på exempelvis våra smarta laddplatser som ger upp till 22 kW. Det är ett smart val om du planerar att stanna lite längre, ett par timmar eller mer.

Varmt och skönt, men inte lika skönt för elbilsladdningen

För att kyla ner en varm bil tar det av bilens batterikapacitet. Spara på kapaciteten genom att parkera på en skuggig plats och om förklimatisera om det är möjligt i din bil.

Ladda inte när du måste. Ladda när du kan

Passa alltid på att ladda om det finns en elbilsladdare där du är, även om du har bra med laddning. Det behöver inte vara länge, men det tar dig lite längre.

Vad händer om jag blir stående utan laddning?

Det händer tusentals gånger varje år att elbilar blir stående efter vägen och vanligaste orsaken är förstås brist på el. Då finns det inte så mycket mer att göra än att ringa en bärgare. De tar dig till en laddstation, vissa har också en tjänst för akutladdning på plats. Kolla upp vad som gäller för din bil och försäkring. Ett annat sätt är att skaffa en portabel laddbox som du kan plugga in i en vanlig kontakt, men då går det inte att få stopp ute i ingenstans. Får du stopp efter vägen rekommenderar Trafikverket att du varnar med blinkers, ställer ut en varningstriangel på bra avstånd, lämnar bilen och vägen och ringer en bilbärgare.

Vad ska jag göra när jag laddar på ett dötrist ställe?

Få igång blodcirkulationen med lite enkla rörelser eller en kort promenad, ta lite frisk luft eller blunda en stund. Fyll på med något att dricka och äta och planera din fortsatta resa eller uppdatera dina vänner var du är.

Betala för din elbilsladdning

Det kommer att bli betydligt enklare att betala för din laddning framöver. Men i sommar kan det vara bra att kolla lite hur du kan betala. Vissa stationer tar betalt via en app, andra klarar kontaktlös betalning med kort och mobil eller med RFID-brickor. Framöver kommer det att bli betydligt enklare när EU:s nya regelverk AFIR får genomslag. Kravet är att det ska finnas olika slags betalningsalternativ för snabbladdning. Det ska exempelvis finnas kortbetalning på nya snabbladdare över 50 kW och du ska inte behöva teckna några avtal.

Kan man bila i Europa med elbil?

Det kräver lite mer planering om du ska ut i Europa. Men det är ju ingen överraskning att långresor kräver lite mer förberedelser. Men efter de stora vägarna är nätverket bra utbyggt. Det finns också flera appar som gör resan enkel. På sikt kommer det att bli betydligt enklare inom hela med ett nytt europeisk regelverk vars mål är att alla som har en elbil ska kunna åka var som helst och känna sig trygga i att det finns laddning överallt som är enkel att använda, enkel att betala och tydlig med vad det kostar. Här kan du läsa mer om AFIR som står för Förordningen om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel.

Till sist, ta ledigheten med lugn och ro. Planera in dina stopp och några i reserv. Kör mjukt och fint och kom längre på en laddning. Och framförallt kom fram tryggt och säkert.