4 april 2023

Följ med på Henrik Fries resa från Polestar till framtiden med ChargeNode

Med en gedigen erfarenhet bakom sig hos bland annat Polestar rattar nu Henrik Fries rollen som Senior Director Product Development på ChargeNode. Vi tog pulsen på honom för att få en inblick i hans spännande roll.

Hej Henrik Fries. Vad gör du på ChargeNode?

Henrik Fries kom till ChargeNode för 3 år sedan. Han är elektroingenjör från Chalmers, med inriktning på företagsekonomi och Entreprenörskap. Efter examen arbetade han med affärs- och produktutveckling inom olika företag, oftast som ägare. De senaste åren har han varit med att utveckla Polestar från ett rent racingföretag till att erbjuda allt från motoroptimeringar till Polestar Editions på olika Volvomodeller. När företaget såldes till Volvo 2015 fortsatte han som R&D-chef och la grunden för Polestar 1 & 2. Matchningen med ChargeNodes vision är med andra ord hundraprocentig.

Vad är unikt med ChargeNodes laddteknik?

ChargeNodes resa började i förståelsen av två saker: För det första måste det finnas möjligheter att ladda överallt i framtiden. För det andra kommer strömmen vara begränsad, så det gäller att fördela effekten på ett intelligent sätt. Våra kunder har oftast tillgång till 63-100A en parkering och vi är unika med att kunna klara oss på så låg ström. Med centraliserad energi och laddkontroll kan vi säkerställa att alla parkeringsplatser i en anläggning får rätt effekt vid rätt tillfälle.

Våra elkomponenter är skyddade i en robust laddcentral?
Hur funkar det?

All styrning och intelligens sitter centralt och fördelar ut effekten till rätt uttag. Det kan vara upp till 54 uttag kopplade till samma laddcentral. På så sätt kan vi göra fler industriella komponentval och enkelt uppgradera och byta ut delar som slits. Dessutom tar själva uttagsinstallationen inte mer plats än just ett uttag. Det betyder att ladduttagen kan integreras snyggt i stadsmiljön, till exempel i våra balkar och belysningspollare.

Hur ser du på framtidens elbilsladdning och dagens laddsystem?

Inom en snar framtid kommer ladduttag vara lika naturligt som vanliga vägguttag. Men det kommer inte att finnas obegränsat med ström och då måste man fördela tillgänglig effekt på ett smartare sätt, både på lokal nivå och i samhället. De kommande åren kommer det att ske extremt mycket när det gäller hårdvara, mjukvara och tjänster. Vilka aktörer som överlever och gör vad i näringskedjan är inte självklart. Även myndigheter, energibolag och fordonsindustrin är viktiga spelare för att skapa rätt förutsättningar när det gäller laddning. Jag tror att vi är en viktig del i den här omställningen från fossilt till hållbart. Vi är relativt unga och snabbfotade och det kommer krävas de närmaste åren.

Vad innebär centraliserad laddintelligens?

Vår filosofi är att alltid ladda varje bil så fort det går och inte ”smeta” ut den tillgängliga strömmen. Fördelen blir att vi kan prioritera laddningarna när användaren vill att det ska vara färdigt och hur mycket laddning de vill ha. Och det funkar bara med en centraliserad styrning av alla pågående laddningar. Vår intelligens sitter centralt placerat och styr alla uttag och laddningar. På så sätt kan vi prioritera och fördela pågående laddningar blixtsnabbt och utan risk för dålig kommunikation mellan olika laddboxar.

Vad har vi på gång?

I vår nästa generation av laddsystem, som vi just rullat ut, har vi förbättrat den gamla arkitekturen främst vad gäller att anpassa för volymproduktion, logistik och installation. Gen4 systemet är mindre och lättare, men har fortfarande samma kapacitet på upp till 66kW samtidig laddning. En av nyheterna är att vi kan ansluta allt från 9 till 54 laddpunkter till samma laddcentral. Vi fortsätter att ladda optimalt antal bilar, oftast två till nio fordon beroende på tillgänglig effekt på servisen. På gång är också vår första egna produkt inom DC-laddning och en mer moduläriserad laddhårdvara som gör att installationstiden kommer mer än halveras.

Avslutningsvis, du kör själv elbil, men inte vilken som helst.

Mina bilar är både en passion, racinghobby och ett jobb. Långt innan Polestar experimenterade jag med en elkonverterad Smart. Nu har jag en 2-sitsig Renault Twizzy, som är en av de första elbilarna. Den är lite av ett rullande laboratorium för både elmotortrimning och DC-laddning. Jag har förstås vässat mjukvaran och dubblat effekten, nu väntar också ett batteri- och motorbyte. För längre turer använder jag dock min Polestar 2 Performance.