Laddningstid för elbil

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Här kan du få en idé om hur lång tid en laddning tar med de vanligaste laddstationerna för bostadsrätter och företag.

Vilka faktorer påverkar laddningstiden av min elbil?

De viktigaste variablerna när det gäller tiden för elbilsladdning är batteristorlek, bilens inbyggda laddkapacitet och typ av laddcentral. Laddningshastigheten via en snabbladdare skiljer sig även åt under olika delar av laddningscykeln; det går fortare att ladda från 0% – 80% än från 80% – 100%. Det rekommenderas att du laddar bilen till högst 80% för att inte slita på batteriet i onödan. Laddningstiden kan också bli längre under vintern eftersom litiumjonerna i batteriet rör sig långsammare vid lägre temperaturer, och för att mycket av energin går åt till att först värma batteriet.

Den teoretiska laddningshastigheten vid
normalladdning räknas ut genom följande formel:

Vad finns det för olika laddstationer för elbilar?

Man brukar prata om två olika sorters laddstationer. AC laddare (för normalladdning) och DC laddare (snabbladdare). AC laddning (ChargeNode system eller boxar) hittar du oftast hos bostadsrättsföreningar, vissa offentliga parkeringsplatser och som hemmaladdare. Snabbladdare är varianten som finns hos exempelvis bensinstationer. AC laddning sker för det mesta via laddstationer med en effekt på 3,6 kW, 11 kW eller 22 kW. De kan anslutas till 1- eller 3-fas, beroende på vilken effekt som önskas. Vid högre effekt på laddstationen ansluts den till 3-fas för att det krävs för att få fram så mycket effekt och för att ge en så jämn lastbalansering som möjligt.

Läs mer om våra produkter >

En bekymmersfri elbilsladdning från ChargeNode

ChargeNode erbjuder skräddarsydda helhetslösningar för storskalig elbilsladdning, exempelvis till Bostadsrättsföreningar, fastigheter, hotell, golfanläggningar och andra större parkeringsplatser. Vår supersmarta mjukvara optimerar och fördelar tillgänglig laddeffekt så att alla bilar får laddning utan att ni behöver öka effektuttag på fastigheten.

Jobbar du på ett företag som vill verka för förnybar teknik och ge medarbetarna möjlighet att ladda bilarna på jobbet? Då ska du titta på vår bekymmersfria helhetslösning för företag.

Elbilsladdning för företag >

Bor du i en bostadsrättsförening och vill att styrelsen ska fatta beslut om elbilsladdning i ert garage eller på er parkering?

Elbilsladdning för Bostadsrättsföreningar >

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtiden

Vi på ChargeNode installerar marknadens smartaste elbilsladdning med Power Bar, Power Light och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

Statligt bidrag. 50% vid installation av elbilsladdning.

Ladda Bilen Bidraget är ett investeringsstöd som finansieras av Naturvårdsverket för att främja utbyggnaden av laddstationer för elbilar i landet. Med Ladda Bilen Bidraget får ni som företag, bostadsrättsförening eller annan organisation 50% av er totala investeringskostnad i bidrag.

Läs mer om bidrag >

Hör av dig till oss så hjälper vi er med en bekymmersfri elbilsladdning