Vad kostar det att ladda en elbil?

Om du kör elbil eller funderar på att skaffa en vill du såklart ha koll på vad det kostar att ladda och köra den. Här får du en ungefärlig uppskattning på vad det kan kosta och hur du ska tänka för att ladda så billigt som möjligt.

Ladda elbil. Vad blir din kostnad?

Det beror på flera faktorer, men vi gör ett räkneexempel så får du en fingervisning.

Vi antar att din elbil har ett batteri på 70 kWh, en snittförbrukning på 20 kWh/100km och en räckvidd på 350 km.

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Troligen är det billigast att ladda din elbil hemma eftersom du bara betalar ditt vanliga elpris. Snittpriset på el för en villa brukar landa på ungefär 1,50 kr med allt inkluderat. Då kostar det runt 105 kronor att ladda en elbil med 70kWh batteri helt full. Du kommer 35 mil för 105 kr och får en milkostnad på 3 kr.

Vad kostar det att ladda en elbil på gemensam parkering?

När du laddar din elbil i en brf, samfällighet eller på jobbet så köper du elen av dem. Priset bestäms då av olika faktorer.

  • Ska den som laddar betala för överföringen av elen eller bara elpriset?
  • Ska den som laddar vara med och betala av eventuell investering i laddstolpar?
  • Hur fördelas kostnaden? Har själva parkeringen blivit dyrare för att det finns laddare?


Beroende på vilka kostnader som ska täckas kan elpriset variera mellan 1–3,50 kr. Det innebär att du betalar mellan 70 och 245 kr för att ladda full. Då kan du köra 35 mil till en kostnad av 2–7 kr/milen.

Vad kostar det att ladda längs vägen?

Vi utgår från en snabbladdare som finns längst många vägar. De erbjuder likström (DC) till batteriet och kan ladda elbilen direkt. Effekten på en sådan snabbladdare ligger mellan 50kW och 350kW, beroende på hur mycket din bil kan ta emot. Det innebär att du kan ladda nästan fullt (80%) på 30 minuter. Dessa snabbladdare ingår i publika laddnätverk som Ionity, Mer, InCharge och Recharge. Priserna varierar förstås och med olika abonnemang och tjänster kan du få lägre pris hos vissa leverantörer.

I det här räkneexemplet tittar vi bara på priset du har som “gäst” på en laddare.

Ionity: 7,40 kr/kWh
Mer: 5,00 kr/kWh
InCharge: 2,50 kr/kWh
Recharge: 5,99 kr/kWh

Du betalar mellan 175 kr och 609 kr för att ladda full. Det innebär en milkostnad på mellan 5 och 17,40 kr/mil. Det mest ekonomiska är alltså att ladda så mycket som möjligt hemma.

Förbered ert företag eller bostadsrättsförening inför framtiden

Vi på ChargeNode installerar marknadens smartaste elbilsladdning med Power Bar, Power Light och laddboxar. Alltid anpassat till era önskemål och förutsättningar.

ChargeNodes ladd- och betaltjänst

ChargeNode ansvarar för debitering, drift, övervakning och support mot användarna och service av laddpunkter. Plattformen hanterar dynamisk prissättning och effektoptimering och stödjer också marknadens främsta leverantörer av laddboxar, bland annat Zaptec, ChargeAmps, CTEK och Garo. En bekymmersfri förvaltning helt enkelt. Den som laddar bilen styr och betalar med vår app där allt finns samlat.

Hör av dig till oss så hjälper vi er med en bekymmersfri elbilsladdning