15 Januari 2024

HSB Brf Jätten gick igång på bekymmersfri elbilsladdning.

HSB Brf Jätten i Kalmar installerade 30 laddplatser med hjälp av ChargeNode. Vi tog oss en pratstund med Anders Carming, ordförande, och Krister Björnerman, sekreterare i Brf Jätten, för att höra hur de resonerade i beslutsprocessen kring att investera i elbilsladdning till deras förening.

Berätta, hur gick diskussionerna om att installera elbilsladdning i er brf,
och varför tog ni det beslutet?
– Det började med en förfrågan från en boende som planerade att köpa elbil. Hur ser vi på detta frågade vi oss i styrelsen? Vi brukar ligga i framkant i miljö- och tekniklösningar så vi sonderade terrängen bland de boende via enkäter och det visade sig att det fanns ett stort behov.

Hur gick ni till väga för att hitta alternativa laddpartners?
– Vi nätverkade med andra HSB föreningar om hur dom hade gjort och därefter tog vi in en konsult från HSB Sydost som gjorde en upphandling bland tre bolag. Efter utvärdering fann vi en leverantör som passade oss utefter de behov vi hade – ChargeNode.

Varför föll valet på just ChargeNode?
– Det som avgjorde att vi valde just ChargeNode var den smarta mjukvaran samt att det mesta sköts av ChargeNode istället för bostadsrättsföreningen – skönt tyckte vi!

Hur har samarbetet med ChargeNode funkat?
– Vi tog beslut att starta arbetet med laddplatserna och installerade 30 st laddboxar av märket Zaptec Pro, 10 st i garage och 20 st utomhus. Efter att arbetet blev klart har ChargeNode hört av sig och följt upp flera gångar, detta för att se att allt fungerade bekymmersfritt.

Vad har du för tips till andra bostadsrättföreningar som ska installera elbilsladdning?
– Vårt bästa tips är att prata med andra föreningar som har installerat laddplatser för att få höra andras utmaningar och erfarenheter. Men vi tror också att det är viktigt att bygga för framtiden och våga ta i när det gäller antalet laddplatser, så att man är rustad framåt.

Hur siar du om framtiden och behovet av elbilsladdning i er brf?
– Vi valde ta höjd genom att göra huvudkabeln större och installerade ett markskåp som är förberett för att kunna mata betydligt fler laddare i framtiden när vi ändå var igång, då står vi bättre rustade när efterfrågan ökar.

Tack för pratstunden Anders och Krister!

 

Om HSB Brf Jätten
Brf Jätten ligger ca. fem km norr om Kalmar centrum, alldeles intill nya vattentornet. År 1984 byggdes föreningen med 152 lägenheter fördelat på fyra höghus med 26 lägenheter i varje, samt sex låghus med åtta lägenheter i varje.

Om ChargeNode
ChargeNode är Sveriges ledande laddoperatör med över 33 000 laddpunkter installerade hos våra kunder som är bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag. Vi är en helhetsleverantör av bekymmersfri elbilsladdning vilket betyder att vi hjälper våra kunder från utredning och projektering på plats till installation och driftsättning av laddstationerna. Via vår ladd- och betaltjänst sköts elbilsladdningen smart och administrationsfritt.