10 oktober 2024

Annika Abraham tar över rodret efter Niklas Berg hos ChargeNode

ChargeNode gör ett par mindre förändringar i ledningen. Annika Abraham som har varit CFO sedan årsskiftet 2019/2020 tar över VD-rollen efter Niklas Berg som fortsätter som CEO för ChargeNode Group.

Annika Abraham har sin historia inom finans, dels i snabbväxande tillväxtbolag som Avinode och Greenbyte och de senaste fyra åren ChargeNode, men också som auktoriserad revisor på PwC. Med erfarenhet av att hantera och utveckla betalflöden och en djup förståelse för att skala och driva mjukvaruutveckling i transaktionsintensiva bolag är det naturligt ett tydligt fokus på gröna siffror och ChargeNodes ladd- och betaltjänst.

-Vi har jobbat tillsammans i 13 år på flera snabbväxande bolag och Annika är en omtyckt ledare och kollega som är som klippt och skuren för att fortsätta leda bolagets tillväxtresa, inte minst för sin unika förmåga att balansera en revisors noggrannhet med innovativt entreprenörskap, säger Niklas Berg som nu lämnar över VD-skapet till Annika.

Hur ser du på utvecklingen inom elbilsladdning?
-Historisk sett har vi fokuserat på vår egenutvecklade hårdvara, förklarar Annika. Men de senaste åren har vi sett ett ökat intresse för mjukvaran och betalflöden. Idag är det en självklarhet att kunderna vill ha en smidig lösning med minimal administration och trygga betalningar. Och vi kan erbjuda en otroligt smart helhetslösning, oavsett om de har sin egen hårdvara eller om vi levererar vår laddstolpe med belysning och balklösning.

-Visst har elbilsförsäljningen mattats av för tillfället, men det är trots allt en konstant utveckling av elektrifieringen i samhället. Kanske går det inte går lika fort som vi önskar. Personligen tycker jag att det var olyckligt att regeringen tog bort elbilsstödet.
När trots allt fler byter från en fossildriven bil till en elbil förändras också våra rörelsemönster när det gäller vårt bilägande. Man vill ha möjlighet att ladda bilen hemma när elpriset är lågt och man förutsätter att det ska finnas möjlighet att ladda när man anländer till en destination, antingen när man är på väg eller kommer med bil till jobbet. Laddinfrastrukturen är en av de viktigaste parametrarna att man köper en elbil. Och där kan ChargeNode bidra till en snabbare utbyggnad.

Vad gör ChargeNode till en självklar partner?
-I en bransch med många nya aktörer sticker ChargeNode ut med all den erfarenhet och kunskap som finns i företaget. Eftersom vi har utvecklat både hårdvara och mjukvara finns ett djup kunskap inom alla områden. Över tid har vi byggt en enorm kompetens. Med snart 40 000 laddpunkter, varav de flesta som vi själva har installerat, kan ChargeNode erbjuda en helhetslösning som fungerar otroligt smidigt, vi lär oss också mer och mer om våra kunder och vad de efterfrågar.

-Vi har gjort något som ingen annan har gjort. Vi har tagit fram banbrytande teknik, med låga underhållskostnader över tid och som minskar effekttoppar. Ett hållbart tänk helt enkelt. Men vi sitter inte still. ChargeNode bygger på entreprenörskap vilket avspeglar sig i vårt dagliga arbete, vi strävar hela tiden efter nya innovativa lösningar. ChargeNode är snabbfotade och kundfokuserade, och vi åstadkommer väldigt mycket med förhållandevis små resurser.

Hur ser du personligen på ditt nya uppdrag?
-Jag har ett stort ansvar att bygga en lönsam verksamhet. Vi ska bedriva en hållbar och långsiktig verksamhet med gröna siffror, för medarbetarnas skull, våra kunder, aktieägare och leverantörers skull. Jag kommer att driva arbetet med att vidareutveckla våra prismekanismer och automatiserade och digitaliserade processer. Vi finslipar våra lösningar för att skapa ännu mer trygghet och säkerhet för våra kunder.

-Jag måste säga att det är väldigt stimulerande att arbeta tillsammans med ChargeNode-teamets otroligt dedikerade och skickliga medarbetare. Vi är innovativa inom många olika områden och gör mycket bra för utvecklingen i vår bransch. Det som är unikt med ChargeNode är att vi tar ett helhetsansvar kring elbilsladdning. Och det gör livet så mycket enklare för kunderna. Så det är verkligen inspirerande att ta över rodret för en av de ledande laddoperatörerna i Sverige. Vi står väl rustat för att fortsätta leda elektrifieringen av vårt samhälle.

Läs mer om ChargeNodes erbjudande.

Är du intresserad?

Låt oss berätta mer