Tips och trix om vad du skall tänka på
Du vaknar på morgonen och det kallt. Riktigt kallt. Det känns som elbilen går hälften av utlovad räckvidd. Varför är det så?
Det krävs mer för elbilens batteri än mössa och vantar när temperaturen sjunker långt under nollstrecket. Räckvidden minskar och laddningen tar längre tid. Anledningen är att kylan hämmar hastigheten på de kemiska processer som krävs för att ladda batteriet. Följ våra tips så får du bättre koll på elbilsladdning när det är kallt
Det är inte laddstationen som avgör hur snabbt det går att ladda och hur långt du kommer på vintern utan batteriets kapacitet. Räckvidden påverkas av att det går åt många kilowattimmar för att värma batteriet och bilens kupé. Du kommer inte lika långt på en laddning. Men elbilar startar enklare än många fossilbilar när det är kallt. Med lite planering och förståelse för vad som påverkar laddningen klarar man sig bra även när termometern visar på både tio och tjugo, rentav trettio minusgrader.
Många elbilar har batterier som är utrustade med förvärmningssystem. Tyvärr saknar de flesta hybrider den här smarta lösningen. Genom att förvärma elbilen under vintermånaderna kan du optimera batteriets prestanda och förlänga räckvidden. Därför är det också en god idé att parkera bilen i ett uppvärmt garage. Det hjälper till att minska mängden energi som behövs för uppvärmning av kupé och batteri.
Givetvis håller du extra koll på batterinivån och var laddstationerna finns om du ska köra längre sträckor. Och har en alternativ plan om något oförutsett skulle hända. Den där vanan sitter snabbt i ryggmärgen. Precis som att man har realistiska förväntningar när det gäller elbilens prestanda under årets kallaste dagar. Så förbered dig ordentligt och ta det lugnt på vägarna för att undvika räckviddsångest.