Ladda och köra
elbil när det är kallt

Tips och trix om vad du skall tänka på

Du vaknar på morgonen och det kallt. Riktigt kallt. Det känns som elbilen går hälften av utlovad räckvidd. Varför är det så?

Laddångest

Det krävs mer för elbilens batteri än mössa och vantar när temperaturen sjunker långt under nollstrecket. Räckvidden minskar och laddningen tar längre tid. Anledningen är att kylan hämmar hastigheten på de kemiska processer som krävs för att ladda batteriet. Följ våra tips så får du bättre koll på elbilsladdning när det är kallt

Förbered elbilen för ett kyligt mottagande

Det är inte laddstationen som avgör hur snabbt det går att ladda och hur långt du kommer på vintern utan batteriets kapacitet. Räckvidden påverkas av att det går åt många kilowattimmar för att värma batteriet och bilens kupé. Du kommer inte lika långt på en laddning. Men elbilar startar enklare än många fossilbilar när det är kallt. Med lite planering och förståelse för vad som påverkar laddningen klarar man sig bra även när termometern visar på både tio och tjugo, rentav trettio minusgrader.

Förvärm bil och batteri

Många elbilar har batterier som är utrustade med förvärmningssystem. Tyvärr saknar de flesta hybrider den här smarta lösningen. Genom att förvärma elbilen under vintermånaderna kan du optimera batteriets prestanda och förlänga räckvidden. Därför är det också en god idé att parkera bilen i ett uppvärmt garage. Det hjälper till att minska mängden energi som behövs för uppvärmning av kupé och batteri.

Givetvis håller du extra koll på batterinivån och var laddstationerna finns om du ska köra längre sträckor. Och har en alternativ plan om något oförutsett skulle hända. Den där vanan sitter snabbt i ryggmärgen. Precis som att man har realistiska förväntningar när det gäller elbilens prestanda under årets kallaste dagar. Så förbered dig ordentligt och ta det lugnt på vägarna för att undvika räckviddsångest.

10 tips för att ladda och köra när det är kallt

  • Ladda när du kommer hem. Inte när du ska iväg. Ett bilbatteri laddar mycket bättre när det är varmt så vänta inte till morgonen.
  • Mycket av kilowattimmarna går åt till att värma kupén och batteriet vilket påverkar räckvidden.
  • Kör ett tag innan du skall ladda så att batteriet värms upp. Ett varmt batteri laddar bättre än ett kallt.
  • I de flesta elbilar kan du även ange att du vill ladda i din GPS. Då ser bilen till att värma batteriet lite extra för att kunna ladda på full effekt.
  • Parkera om möjligt i ett uppvärmt garage. Att värma upp en nedkyld bil, både kupé och batteri, tar mycket energi.
  • Planera dina resor, speciellt om du ska köra långt, ifall en station är ur drift eller upptagen.
  • Räkna bort minst en fjärdedel av räckvidden du har på sommaren när du kör i kyla med varm bil.
  • När temperaturen sjunker blir luften tjockare och luftmotståndet ökar, vilket framförallt påverkar större bilar. Tyvärr påverkar ju också en takbox räckvidden.
  • Många reser till skidorter under vintern och då påverkar höjdskillnaden laddningen. Reser du till exempel 15 mil och höjdskillnaden är 300 meter tappar du 3–4 mil i räckvidd uppför och vinner samma sträcka nedför.
  • Passa på att värma upp bilen med energi från elnätet medan du laddar.

Vad är det som egentligen händer i batteriet?

  • Ökat motstånd: Kylan ökar det interna motståndet inom battericellerna. Det resulterar i att batteriet blir mindre effektivt att leverera och ta emot elektricitet.
  • Svårigheter för kemiska reaktioner: Batterier fungerar genom kemiska reaktioner och dessa reaktioner blir långsammare vid låga temperaturer.

Läs fler av våra artiklar

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Är du intresserad?

Låt oss berätta mer