Effektiv elbilsladdning:
Så påverkar enfas och trefas dina laddningsförluster och kostnader

När du laddar bilen försvinner en hel del energi under tiden. Allt hamnar inte i batteriet, och det går inte att komma ifrån. Men hur kan jag minska dessa förluster?

Olika laddare levererar antingen el genom en eller tre faser. Som du hör på namnet så ger trefasladdning tre gånger mer ström än enfasladdning. Idag laddas de flesta bilar med enfas, men allt fler kan laddas med trefas vilket innebär att du kan ladda din bil snabbare.

Oavsett om du laddar enfas eller trefas uppstår det så kallade laddningsförluster. När bilens ombordladdare ska omvandla växelström i nätet till likström som batteriet använder sker det alltid en värmeförlust. Det går åt mer energi än vad batteriet tar emot. Du betalar alltså för energi som inte hamnar i batteriet. Speciellt om du laddar med liten effekt, inte minst om du laddar bilen med enfas med färre ampere till laddning. Framförallt uppstår det förluster för bilar som helst tar emot högre effekt än vad de tilldelas.

Så mycket som en fjärdedel av all effekt kan försvinna på vägen. Det är ungefär som att du skulle tanka 10 liter bensin och bara få lite mer än 7,5 liter. Men det går att minska förlusterna. Med ChargeNodes avresebaserad laddning med 32A trefas laddas en bil åt gången utifrån när varje bil ska åka. Det innebär snabb laddning med högre effekt vilket i sin tur innebär mindre laddningsförluster. Den totala effekten blir ungefär densamma oavsett vilket laddsystem du utnyttjar, men det går att använda på olika smarta sätt.

Så genom att använda avresetiden som en parameter försvinner det bara energi vid själva överföringen. Motsatsen är ankomstbaserad laddning där alla bilar laddas samtidigt. När alla bilar får dela på den el som finns tillgänglig kan det ta tid innan du får full laddning. Då försvinner det mer effekt vid överföringen.

Läs mer om hur ChargeNodes avresebaserade laddning fungerar här.

Vad påverkar elbilsladdningen?

Det är flera kriterier som har effekt på laddningen. Givetvis vad bilens batteri har för kapacitet för lagring och om ombordladdaren kan ta emot enfas eller trefas laddström. Det beror också på om laddboxen ger växelström eller likström och hur stark laddström den kan mata in i bilen. Slutligen handlar det om hur stor total belastning det är på hela elsystemet i exempelvis en fastighet och vad det är för temperatur. Laddningsförluster är oundvikligt, men inte på långa vägar om du jämför med de förluster som uppstår när bensin förbränns i en förbränningsmotor.

Vinterladda

På en mycket kall vinterdag kan effektiviteten i laddningen sjunka ytterligare. Speciellt om du laddar enfas då en större del av energin går åt till att värma de kalla battericellerna till en temperatur där de klarar av att laddas. Om temperaturen sjunker under noll grader mår inte batteriet alls bra. Vissa bilar laddar inte alls, andra laddar lite när det är riktigt kallt. Trixet är att ladda snabbt för att värma upp batteriet och sedan ladda långsamt. Eller att ladda bilen direkt när du har kört en stund och batteriet är uppvärmt. Tyvärr kanske det är när du kommer hem på eftermiddagen när det är som dyrast att ladda.

Laddförluster och kostnader

Att ladda med högre effekt minskar laddförlusterna jämfört med att ladda med låg effekt. Det innebär att en större andel av den el du betalar för faktiskt hamnar i bilens batteri.

Exempel – Hur mycket förloras vid olika laddmetoder?

Anta en medelkörsträcka på 125 mil per månad (vilket motsvarar 1500 mil per år).

  • Laddning med trefas 16A (90 % effektivitet):
    För att köra 125 mil förloras 277 kWh i laddförluster.
  • Laddning med enfas 6A (75 % effektivitet):
    För samma sträcka förloras 333 kWh i laddförluster.


Om elpriset är 3,50 kr per kWh blir kostnadsskillnaden:

  • 200 kr/månad i extra kostnad för enfasladdning.


Att välja trefasladdning kan alltså spara både energi och pengar.

Läs fler av våra artiklar

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Är du intresserad?

Låt oss berätta mer

Leasingföretag

ChargeNode integrerar betallösningen med många leasingbolag såsom Ziklo Bank, Autoplan, Leaseplan, Bilreda mfl.

Kundspecifika integrationer

Vi kan integrera mot era egna affärskritiska system för ekonomi och verksamhetsuppföljning för att göra laddningen till en integrerad del av er verksamhet med minimal administration.

Driftsteam

Avancerad felsökning och avhjälpning.

AI Chatbot

Föredrar du digital kontakt med oss före telefon – inga problem, vi erbjuder automatiserad support via vår AI bot på hemsidan.

Helpcenter

Webbaserat helpcenter med instruktiva filmer och texter som förklarar hur vår portal och app fungerar.

Läs mer i Helpcenter

Telefon anläggningsägare

Personlig service dygnet runt.

Telefonsupport laddkund

Personlig service dygnet runt.

Service Level Agreement

Vi erbjuder olika servicenivåer baserat på era behov.

Faktura

Samla alla dina laddningar på en och samma faktura med vårt företagskonto. Smidigt för er med pool- eller personalbilar.

Läs mer om företagskonto

Betalterminal

Publika laddpunkter med en effekt över 50kW måste erbjuda betalning med fysisk betalterminal. Vi erbjuder en färdigintegrerad betalterminal genom vår partner Adyen – färdigkonfigurerad med vårt intuitiva gränssnitt för val av ladduttag och laddstatus.

Roaming

Vill ni använda er egen app? Vi erbjuder integration med andra appar via industristandardprotokollet OCPI.

Webbetalningar

Betala utan app genom att scanna QR koden på ladduttaget och ange betalkortsinformation. Stöd för ApplePay/GooglePay gör detta till ett enkelt och attraktivt alternativ för sällanköpskunder som tex förbiresande turister.

Mobilappen som hjälper dina kunder

Som laddkund har du alltid fri tillgång ChargeNodes mobilapp för iOS och Android. Här aktiverar du enkelt laddningar, ser kartvy över ChargeNodes publika laddpunkter och får löpande information om laddningsstatus. Här kan vi också informera och hjälpa till med tjänsten. Om ditt företag är anslutet till ChargeNode kan du enkelt växla mellan privat- och företagsladdning. Det går även att enkelt ladda utan appen via en tilldelad RFID-bricka.

Ladda ner

Ladda enkelt med ApplePay/GooglePay!
Snabbt, säkert och kontaktlöst – välj Apple Pay eller Google Pay i kassan för en enklare betalupplevelse, direkt från din mobil.

Statistik

Excelexport av samtlig sessionsdata och historik för tex import i separat BI verktyg.

Fakturaunderlag

Tillgång till samtliga fakturor och fakturaspecifikation som nedladdningsbar pdf.

Prissättning

I vår portal kan du enkelt se och uppdatera priset för ditt område. Du väljer själv hur du vill styra prissättningen – vi erbjuder tre flexibla alternativ:

Fast pris
Med fast pris sätter du ett specifikt pris per kWh inklusive moms.

Rörligt månadspris
Alternativet Rörlig månad följer det aktuella Nord Pool-priset baserat på det elområde du tillhör.

Schemalagt pris
Med Schemalagt pris kan du sätta olika priser för olika tider på dygnet eller olika dagar i veckan.

Medlemshantering

Administrera enkelt vem som ska få tillgång till era laddpunkter, skapa medlemsgrupper och prisrabatter.

Full kontroll på din laddinfrastruktur – i realtid

Med vår kraftfulla dashboard får du en komplett översikt över din laddanläggning – allt från energiförbrukning och effekttoppar till laddmönster och unika användare. Visualisera användardata, identifiera förbättringsområden och fatta smartare beslut baserat på faktiska insikter.

  • Övervaka laddstatus och kapacitet
  • Följ laddmönster över tid
  • Få geografisk översikt över dina laddplatser

AutoCharge

Koppla uttag till en specifk användarprofil för att automatiskt starta laddningen när kabeln kopplas in.

RFID

Starta och stoppa laddning med RFID bricka.

Nordpool integration

Direktkoppling mot Nordpool för inläsning spotpriser (av tim och kvartspriser). Möjliggör smarta prismodeller för att maximera lönsamheten för ditt laddbestånd.

Stöd för flexmarknader

Systemstöd för att stötta loakal nätägare eller Svenska Kraftnät vid behov.

Automatisk omstart

Starta om laddpunkterna automatiskt vid driftsbortfall. (Hårdvaruberoende)

Köprioritet

Prioritera enskilda uttag för tex driftskritisk verksamhet som poolbilar, servicebilar för att färsäkra dig om att bilarna alltid prioriteras för laddning så att verksamheten inte stannar av. När prioriterade uttag inte är aktiva fördelas tillgänglig effekt till övriga uttag för att ständigt maximera laddkapaciteten för hela systemet

Optimera din laddanläggning med smart effektschema

Med ett dynamiskt effektschema får du full kontroll över anläggningens maxeffekt – anpassad efter dygnets belastning och nätkostnad. I grafen ovan visas hur schemat (grön linje) styr tillgänglig effekt beroende på tid, medan faktisk effektanvändning (svart linje) ligger tryggt inom dessa gränser.

Fördelar med effektschema:

  • Minska effekttoppar och sänk kostnader för effektabonnemang
  • Undvik överlast i anläggning och transformator
  • Styr laddningen smart när trycket är som högst – utan att kompromissa med användarupplevelsen
  • Anpassa till nätavtal och tariffzoner (t.ex. hög- och lågpristid)

Resultatet: lägre kostnader, stabilare drift och mer hållbar användning av elnätet – perfekt för fastigheter, företag och depåladdning.

Smartare laddning med avresetid och peak shaving

Att ladda alla fordon med full effekt samtidigt är varken energieffektivt eller ekonomiskt hållbart. Genom att istället prioritera laddningen baserat på fordonets avresetid kan vi använda tillgänglig effekt på ett smartare sätt – utan att någon står med tomt batteri.

Fördelar med avresetidsstyrd laddning:

  • Rätt energi till rätt bil i rätt tid: De som ska åka först får förtur till tillgänglig effekt
  • Lägre effektkostnader: Jämnare belastning ger lägre effekttoppar och nätavgifter
  • Mindre behov av nätförstärkning: Effekt kan fördelas jämnt över hela dygnet
  • Trygghet för användaren: Du får garanterat tillräcklig laddning tills du ska åka – inte tidigare än nödvändigt
  • Hållbar resursanvändning: Perfekt vid många samtidiga laddare på begränsad kapacitet


Denna typ av dynamisk styrning passar särskilt bra för bostäder, företag och depåladdning – där fordon står länge men inte behöver laddas direkt.

Lastbalansering

Vårt backend lastbalanserer alla OCPP kompatibla hårdvaror för att skydda fastighetens huvudsäkring mot överlast och samtidifgt maximera den totala tillgängliga effekten för elbilsladdningen. Vi kan lastbalansera statiskt mot en fast effektbudget alternativt dynamiskt vilket innebär att effektbudgeten för laddning I realtid förhåller sig mot fastighetens effektuttag. Vi stödjer båda standarderna för DLM (Dynamic load managment) och ALM (Adaptive Load Managment).

Proaktiv driftövervakning

Med vår intuitiva larminställningsmodul håller du full koll på driftstatus i din laddinfrastruktur. Systemet analyserar felkoder, klassificerar larm automatiskt och föreslår åtgärder – så att du kan agera snabbt och effektivt.

  • Prioritera larm efter påverkan och åtgärdsbehov
  • Föreslagna åtgärder direkt i gränssnittet
  • Filtrera, anpassa och automatisera larmhantering
  • Minska onödiga driftstopp och serviceutryckningar


Smartare service börjar med rätt insikter – i rätt tid.

Realtidsmonitorering av OCPP trafik

Dessutom övervakar du laddpunkternas sessionsdata, ser gränsvärden för tex upptid, automatgenererar larm och föreslår åtgärd.

Enkel och säker integration med vårt OCPI-API

Vårt backend är integrerat med ett OCPI-kompatibelt API som möjliggör standardiserad och säker kommunikation med andra system och aktörer inom e-mobility. Det gör det enkelt att utbyta data med externa plattformar – utan att exponera hela vår infrastruktur.

Fördelar med vårt OCPI-API:

  • Interoperabilitet: Kommunicera med andra operatörer, eMSP:er och roamingplattformar via etablerad standard
  • Tillgång till nyckelfunktioner: Få information om laddpunkter, tillgänglighet, prissättning, sessioner och transaktioner
  • Säker och kontrollerad åtkomst: Endast godkända funktioner exponerade – inga ingrepp i känslig affärslogik
  • Framtidssäkert: Vi följer utvecklingen av OCPI och anpassar vårt stöd efter branschens behov


Vårt API är det självklara gränssnittet för att skapa sömlös laddning över nätverksgränser – utan att kompromissa med kontroll eller datasäkerhet.

Automatisk betalning med självfaktura

ChargeNode sköter betalningen med laddkunden och återbetalar till anläggningsägaren via en självfaktura, helt utan administration. Det enda du behöver göra är att bokföra fakturan.

Läs mer om självfaktura

Lorem ipsum

Vi har jobbat med nästan alla typer av hårdvara och de flesta märken på laddboxar i många år. Vi har en djup förståelse för hur de funkar i drift och detta är kunskap som vi tar med oss i varje möte och varje beslut. Vi har dessutom utvecklat en egen hårdvara som, om man ska sticka ut hakan lite, troligtvis är den bästa på marknaden.

Driftsättning

Er anläggning driftsätts i vår portal och ni får tillgång till er kundportal. Vårt Customer Success-team står redo att erbjuda utbildning i portalen om så önskas. Under hela avtalstiden garanterar vi laddkunder support 24/7, 365 dagar om året. Vi är alltid tillgängliga via telefon för att hjälpa.

Proffs på alla typer av hårdvara

Vi har jobbat med nästan alla typer av hårdvara och de flesta märken på laddboxar i många år. Vi har en djup förståelse för hur de funkar i drift och detta är kunskap som vi tar med oss i varje möte och varje beslut. Vi har dessutom utvecklat en egen hårdvara som, om man ska sticka ut hakan lite, troligtvis är den bästa på marknaden.