Uppfyller din parkering det nya lagkravet för laddstolpar?

Den 1 januari 2025 träder en ny EU-lag i kraft som innebär att parkeringar vid uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon. Det är hög tid att se sin parkeringsplats.

Syftet med den nya lagen är att bygga upp ett nätverk av laddstationer och skapa en gemensam nivå på laddinfrastrukturen i EU:s medlemsländer. På så sätt ska det bli enklare att ladda på stora parkeringar. I förlängningen innebär det att vi minskar utsläppet av växthusgaser i EU.

Med tanke på att lagkraven skärps ytterligare den 1 januari 2027 är det klokt att tänka långsiktigt. Då ska det finnas en laddpunkt för var tionde parkeringsplats och framdragen laddinfrastruktur för minst 50 procent av platserna.

Trots att elbilsförsäljningen har mattats något just nu så är utvecklingen tydlig, vi kommer att köra elbilar i allt större utsträckning och då måste laddinfrastrukturen hänga med. Så det är klokt att tänka lite större om man har möjlighet och installera eller förbereda för fler uttag när man ändå håller på.

Att installera elbilsladdning är en god affär för en fastighet, företag, och andra offentliga parkeringar. Och det behöver varken vara krångligt eller dyrt, framförallt inte om man väljer en leverantör som kan ta ansvar för helheten, från projektering och installation till drift och support.

ChargeNode har utvecklat och etablerat laddinfrastruktur sedan 2018 och är idag Sveriges största leverantör på storskalig elbilsladdning med närmare 40 000 laddpunkter runt om i landet.

Med en smidig ladd- och betaltjänst har du som anläggningsägare full kontroll över alla laddsessioner, med automatiserade betalflöden för hantering av självfaktura och utbetalning av elkostnader. Slutanvändarna laddar sina bilar via en användarvänlig app, RFID bricka eller betalterminal.

Eftersom ChargeNode utvecklar egen hårdvara i form av en balklösning och laddstolpe med belysning och tillhandahåller externa laddboxar kan man installera och drifta nya laddsystem helt utifrån anläggningsägarens kravställningar. Finns det redan befintliga uttag är det möjligt att migrera dem till ChargeNodes ladd- och betaltjänst.

ChargeNodes elbilsladdning är dessutom avresebaserad vilket betyder förbrukningen fördelas automatiskt ut över tid efter när respektive bil behöver åka. Då löser man problemet med laddtoppar som lätt uppkommer om alla bilar ska ladda samtidigt, inte minst på morgonen och kvällen när elen är som dyrast. Genom att jämna ut belastningen på elnätet behöver man inte heller höja effekten i fastigheten. Ännu mer att tjäna med andra ord. I vissa fall finns det också möjlighet för en kommersiell aktör att få bidrag via Naturvårdsverket.

Andra fördelar med att tänka långsiktigt är att elbilsladdning lockar fler kunder och gäster, skapar en mer attraktiv arbetsplats och inte minst är ett viktigt bidrag i övergången till ett fossilfritt samhälle.

Tänk på det här inför den nya EU-lagen med laddstolpar

  • Planera långsiktigt och förbered för fler ladduttag.
  • Välj avresebaserad elbilsladdning och undvik effekttoppar.
  • Gör det enkelt och välj en leverantör som tar hand om helheten.
  • Installation av själva laddpunkterna kräver inget bygglov.
  • Det nya EU-kravet gäller fastigheten, men laddpunkterna behöver inte vara tillgängliga för allmänheten eller för alla i fastigheten.
  • De nya kraven gäller inte bostadshus.
  • Anläggningsägaren bestämmer vad elbilsladdningen ska kosta.
  • Det finns inga krav på laddeffekt, mätning eller debitering, men rekommenderas.

Läs mer om vad ChargeNode erbjuder fastigheter och företag som vill installera elbildladdning.

Hör gärna av dig till oss om du vill vet mer om det nya lagkravet för laddstolpar och smart storskalig elbilsladdning.

Läs fler av våra artiklar

Läs artikeln

Läs artikeln

Läs artikeln

Är du intresserad?

Låt oss berätta mer