1 juli 2024

HSB satsar stort på storskalig elbilsladdning tillsammans med ChargeNode

HSB Sydost har genomfört en medveten och långsiktig satsning på elbilsladdning. Nu delar de med sig av sina erfarenheter och vad man ska tänka på när man funderar på att installera elbilsladdning. Läs vad Arvid Fasth som är Verksamhetschef fastighetsutveckling på HSB har för tankar.

Hur gick tankarna kring elbilsladdning när ni skulle designa det nya kontoret?
HSB består av flera verksamheter med olika beteendemönster, samtidigt som delar av fastigheten hyrs ut till externa parter. Vi var ute efter en lösning som passade vår öppna parkeringsyta och kunde fungera som avdelare, men också det varierande behovet av kortare och längre laddsessioner. Vissa verksamheter kan ladda under hela natten, andra under kortare tider på dagen. Genom att sätta en avresetid anpassar sig systemet efter detta.

Vilka krav hade ni på leverantören och vilken funktionalitet var ett måste?
Vi har jobbat med ChargeNode sedan 2020 och använder deras lösning på samtliga kontor och egna fastigheter. Det var ett måste att använda ett system som fungerar för vår verksamhet och som vi kan nå när det strular.

HSB Sydost har under flera år arbetat med ChargeNode. Hur tycker du att samarbetet fungerar?
Trots många inblandade parter och en bransch i ständig utveckling har vi haft ett smidigt samarbete. Våra huvudsakliga kunder och medlemmar är Brf:er och där fungerar systemet väldigt bra. Styrelserna frågar efter en lösning som kräver minimalt med tid och engagemang och en support som är tillgänglig ifall det uppstår några problem. Det har gjort att samarbetet fungerar bra.

Vilka tips skulle du vilja ge en BRF som funderar på att installera laddning?
Framförallt, fundera på hur ni kan skapa en attraktiv BRF och samtidigt möta kommande behov. Lägg mindre vikt vid nuläget och hur många elbilar som finns i föreningen för tillfället. Statistiken talar för att en stor del av fordonsflottan kommer vara elektrifierad inom en överskådlig framtid. Därför bör föreningen se till att det finns förutsättningar för medlemmarna att skaffa elbil.

Bild: Arvid Fasth, Verksamhetschef fastighetsutveckling på HSB

Vilka är de vanligaste misstagen en BRF gör i processen?
Att styrelsen har en bestämd uppfattning om behovet. Genom att involvera medlemmarna ges oftast den mest rättvisande bilden. Hur tänker de framåt med val av bil och tillgång till laddning? Det är också lätt att fastna i hur åldersfördelningen ser ut i föreningen i dagsläget, utan att tänka på framtida köpare av lägenheter.

Effektavgifter blir allt vanligare hos energibolagen och kravet är att alla ska införa effekttariffer till 2027. ChargeNodes laddsystem med avresetider gör att laddningen fördelas ut över tid vilket bidrar till att hålla nere effekttopparna, hur ser ni på detta? Är det en fråga som får tillräckligt med utrymme i valet av leverantör?
Den här frågan bör definitivt belysas ytterligare. Man brukar prata om att vi emellanåt har effektbrist i Sverige och inte elbrist. Med den här funktionen kan alla fastighetsägare både spara pengar och bidra till samhällsnytta.

Några tips för BRF som funderar på att installera elbilsladdning?
• Tänk långsiktigt
• Dra nytta av det fördelaktiga bidrag som finns nu
• Många förespråkar en förening med ett “grönt” tänk. Genom att erbjuda elbilsladdning kan alla medlemmar vara med och bidra till den gröna omställningen och en bättre framtid.

HSB Sydost

HSB grundades för över hundra år sedan och idag bor var tionde svensk under deras tak. HSB Sydost är en av flera regionala föreningar som arbetar med att bygga och förvalta bostäder för att i samverkan med medlemmarna skapa det goda boendet. HSB Sydost omfattar Kronoberg, Kalmar och Blekinge län och har runt 18 000 medlemmar som har förtur till 800 hyresrätter och 211 bostadsrättsföreningar med cirka 11 000 bostadsrätter. Bland kunderna finns även privata fastighetsägare och mindre företag som HSB Sydost hjälper i fastighetsrelaterade frågor.

https://www.hsb.se/sydost/

Om ChargeNode

Med en övertygelse att bidra till en mer hållbar framtid med elbilsladdning grundades ChargeNode 2016. Tre år senare installerades den första prototypen. Idag är ChargeNode en ledande aktör inom storskalig elbilsladdning i Sverige och fortsätter att utveckla ett laddsystem med hårdvara och mjukvara som förenklar elbilsladdning för både installatörer, anläggningsägare och användarna. Med ett erfaret team av specialister och partners driver ChargeNode omställningen till ett mer fossilfritt samhälle.

www.chargenode.eu