Varför väljer Sveriges häftigaste destinationskoncern ChargeNode?

Anders Nilsson
Vad har Ystad Saltsjöbad, Ellery Beach House i Stockholm, MJ´s i Malmö, Falkenberg Strandbad och Hotell Bellora i Göteborg gemensamt?

Precis, de ägs alla av ESS Group, i vårt tycke Sveriges absolut häftigaste destinationskoncern. MEN de har alla även valt ChargeNode!

ESS Group storsatsar på elbilsladdning och vi har tagit pulsen på Anders Nilsson, Head of Operation, för att höra hur de resonerat i beslutsprocessen kring val av laddsystem till deras destinationer.

Hur kom det sig att ni valde ChargeNodes lösning?

– Vi skapar helhetsupplevelser för våra gäster och där är varje detalj viktig. När vi bestämde oss för att satsa på att erbjuda elbilsladdning på våra destinationer så insåg vi snabbt att traditionella laddstolpar är väldigt fula och skrymmande men även dyra. När vi upptäckte ChargeNodes smarta laddsystem fann vi precis det vi sökte, en snygg och diskret installation samtidigt som den smarta laddtekniken gör att vi kan erbjuda många laddplatser utan att överbelasta våra fastigheters strömförsörjning.

Hur har det varit att jobba med ChargeNode under projektet från avtal till driftsatt system?

– Elbilsladdning är inte vår kärnverksamhet så det har känts väldigt tryggt med ChargeNode som hjälpt oss genom hela processen från beslut till färdig och driftsatt installation. De har även skött ansökan om investeringsbidrag till Naturvårdsverket, vilket gjorde att den ekonomiska kalkylen blev riktigt bra. Sammantaget så har det verkligen känts som att man bryr sig om oss som kund på riktigt.

Vilken typ av installation valde ni till era destinationer?

– Vi har valt att skräddarsy varje installation efter varje destination. Ellery Beach House har exempelvis ett snyggt svart räcke i återvunnen aluminium med 32 integrerade ladduttag längs gästparkeringen. Falkenberg Strandbad har ladduttag integrerade på vårt befintliga staket längs parkeringen. Hotell Bellora har parkering i garage där ladduttagen sitter direkt på vägg. Närmast på tur är nu Hotell MJ´s och Ystad Saltsjöbad som både kommer driftsättas inom kort.
Ellery
Stilren laddning på Ellery Beach House

Hur kom ni fram till beslutet att installera så många laddpunkter på varje destination?

– Oj, det går fort nu. Över 50% av nybilsförsäljningen är nu laddbara bilar så det är bara en tidsfråga innan majoriteten av våra gäster kör elbil. Om man då som destination inte kan erbjuda laddning så kommer man snart att bli bortvald. Jag tror att vi redan inom 3-4 år kommer att behöva fördubbla antalet laddplatser. Det känns därför tryggt att vi valt ett laddsystem som är framtidssäkrat så att det enkelt kan skalas upp till att hantera betydligt fler laddplatser.

Vad skulle ni rekommendera att andra tänker på som står inför att investera i laddplatser?

-Det är viktigt att titta på totalkostnaden per uttag, inklusive markarbete och ev kostnad för att uppgradera strömförsörjning. Man behöver även fördela kostnaden över beräknad livslängd då denna kan variera mycket mellan olika lösningar. Se även till att ni får hjälp med att söka de investeringsstöd som finns eftersom man kan få bidrag på upp till 50% av kostnaden vilket så klart gör en otrolig skillnad i investeringskalkylen. Slutligen så är det viktigt att framtidssäkra lösningen eftersom ni garanterat kommer behöva bygga ut med fler laddplatser i framtiden!
Tack Anders för pratstunden! 🙂

Om ESS Group

ESS Group verkar inom hotell-, restaurang och konceptutveckling. Genom passion, professionalism och personliga prägel skapar man lönsamhet och gästupplevelser i världsklass. I Göteborg driver man idag Luxury Boutiquehotellet Pigalle och Lifestylehotellet Bellora. Söderöver ligger destinationshotellen, Falkenberg Strandbad, Ystad Saltsjöbad och det lilla gourmethotellet Villa Strandvägen. MJ’S hittar ni i Malmö och i Västerås har man skapat The Steam Hotel i ett 100 år gammalt ångkraftverk. Fýri – Resort of Norway öppnade december 2019 i Hemsedal och även Danmarks vackraste strandhotell Marienlyst. Förutom det blev det 2020 ett nytt destinationshotell i Göteborg där de blandar hotell med kontor, pooler och restauranger. ESS Group är även aktiva partners i ett flertal restauranger såsom; Zamenhof, Barabicu, Tranquilo, Villa Odinslund, Villa Johanneberg, Port du Soleil, Brasserie Lipp, Excet, 8ight samt Spik Studios som utvecklar inspirerande, personliga koncept inom hotell, restaurang och offentliga miljöer.

Om ChargeNode

ChargeNode grundades 2018 med övertygelsen om att det krävs nya tekniska lösningar med smartare resursutnyttjande för att lösa dagens utmaningar med storskalig elektrifiering. Företaget är idag ett snabbväxande greentech-bolag med säte i Göteborg. Bolaget erbjuder smarta laddsystem för storskalig elbilsladdning som bygger på egenutvecklad och patensökt laddteknik. Genom att centralisera laddtekniken kan laddning fördelas ut till fler p-platser utan behov av separat laddare på varje p-plats. Med smart styrning t.ex. på avresetid så kan bilar med kort parkeringstid laddas först och därefter de som skall stå längre. Alla får den laddning som de önskar. Kunder är fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, hotell och destinationer, varav några är ESS Group, Varberg Energi, Bygg-Göta, PGA Sweden International och Kvdbil.