Med en gedigen erfarenhet bakom sig hos bland annat Polestar rattar nu Henrik Fries rollen som Senior Director Product Development på ChargeNode. Vi tog pulsen på honom för att få en inblick i hans spännande roll.
Henrik Fries kom till ChargeNode för 3 år sedan. Han är elektroingenjör från Chalmers, med inriktning på företagsekonomi och Entreprenörskap. Efter examen arbetade han med affärs- och produktutveckling inom olika företag, oftast som ägare. De senaste åren har han varit med att utveckla Polestar från ett rent racingföretag till att erbjuda allt från motoroptimeringar till Polestar Editions på olika Volvomodeller. När företaget såldes till Volvo 2015 fortsatte han som R&D-chef och la grunden för Polestar 1 & 2. Matchningen med ChargeNodes vision är med andra ord hundraprocentig.
ChargeNodes resa började i förståelsen av två saker: För det första måste det finnas möjligheter att ladda överallt i framtiden. För det andra kommer strömmen vara begränsad, så det gäller att fördela effekten på ett intelligent sätt. Våra kunder har oftast tillgång till 63-100A en parkering och vi är unika med att kunna klara oss på så låg ström. Med centraliserad energi och laddkontroll kan vi säkerställa att alla parkeringsplatser i en anläggning får rätt effekt vid rätt tillfälle.
Vår filosofi är att alltid ladda varje bil så fort det går och inte ”smeta” ut den tillgängliga strömmen. Fördelen blir att vi kan prioritera laddningarna när användaren vill att det ska vara färdigt och hur mycket laddning de vill ha. Och det funkar bara med en centraliserad styrning av alla pågående laddningar. Vår intelligens sitter centralt placerat och styr alla uttag och laddningar. På så sätt kan vi prioritera och fördela pågående laddningar blixtsnabbt och utan risk för dålig kommunikation mellan olika laddboxar.
I vår nästa generation av laddsystem, som vi just rullat ut, har vi förbättrat den gamla arkitekturen främst vad gäller att anpassa för volymproduktion, logistik och installation. Gen4 systemet är mindre och lättare, men har fortfarande samma kapacitet på upp till 66kW samtidig laddning. En av nyheterna är att vi kan ansluta allt från 9 till 54 laddpunkter till samma laddcentral. Vi fortsätter att ladda optimalt antal bilar, oftast två till nio fordon beroende på tillgänglig effekt på servisen. På gång är också vår första egna produkt inom DC-laddning och en mer moduläriserad laddhårdvara som gör att installationstiden kommer mer än halveras.
Mina bilar är både en passion, racinghobby och ett jobb. Långt innan Polestar experimenterade jag med en elkonverterad Smart. Nu har jag en 2-sitsig Renault Twizzy, som är en av de första elbilarna. Den är lite av ett rullande laboratorium för både elmotortrimning och DC-laddning. Jag har förstås vässat mjukvaran och dubblat effekten, nu väntar också ett batteri- och motorbyte. För längre turer använder jag dock min Polestar 2 Performance.